» Homepage

Schrijftips

Wie bezig is met het schrijven van een boek, kan vaak wel een steuntje in de rug gebruiken. Hier kunt u nuttige tips vinden.

  • Maak een schrijfplan. Dit kan heel behulpzaam zijn bij het opzetten van de plot. Een duidelijke lijn in het verhaal maakt het leesbaarder.
  • Maak de lezer nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Een pakkend begin is erg belangrijk.
  • Vermijd onnatuurlijk taalgebruik. Gebruik geen woorden die alleen in schrijftaal voorkomen. Om na te gaan of het taalgebruik realistisch is, kunt u het verhaal hardop lezen en uzelf kritisch afvragen of het natuurlijk klinkt. Of neem een bekende in gedachten die qua leeftijd en belevingswereld dicht bij de karakters staat: zou die zo praten?
  • Maak gebruik van spanning en humor. Zij worden wel de grote verleiders van kinderboeken genoemd. Maak daar gebruik van!
  • Besteed veel aandacht aan de karakters. Zorg dat ze geloofwaardig overkomen. Wat denken ze, wat voelen ze, wat zeggen ze? Als u over kinderen van 10 schrijft, zorg dan dat u weet hoe kinderen van die leeftijd praten, wat ze leuk vinden en wat voor kleren ze dragen. Echte karakters komen tot leven. 
  • Houd altijd het schrijfprincipe ‘show, don’t tell’ voor ogen. Letterlijk vertaalt betekent deze term ‘laat zien, vertel niet’. Het houdt in dat de schrijver invoelbaar maakt wat er gebeurt, in plaats van dat hij droge en feitelijke informatie geeft. De schrijver kan bijvoorbeeld vertellen dat Marijn blij is op zijn verjaardag, maar hij kan ook laten zien dat Marijn zelf hard meezingt met ‘er is er één jarig,’ smult van zijn frietjes en ook de oma op de hoek een traktatie gaat brengen.  Wie trouw is aan dit principe, laat de lezer de gebeurtenissen zelf invullen en meebeleven, waardoor het boek veel interessanter wordt.
  • Lees zelf goede kinderboeken. Analyseer de stijl van de schrijver.
  • Doe schrijfoefeningen. Op internet zijn heel wat schrijftips te vinden. Op de deze website staan allerlei schrijfoefeningen. Erg handig!  

 Zet door en houd vooral plezier in het schrijven!

Nieuwsbrief



    CAPTCHA code: