Auteursinformatie

Bor, H.

H. Bor

H. Bor (1946) is lerend ouderling in de Christelijke Gereformeerde Kerk van Poederoijen. Hij was van 1978 tot 2010 werkzaam als evangelist in Gent. In die periode, en ook daarna, was hij hoofdaalmoezenier van de Gentse rijksgevangenis.Momenteel verricht de heer Bor pastoraat in de gevangenis van Hoogstraten (België).


BLOG Archief

Waar is de reis heen?
4 februari 2020 | H. Bor

Wanneer we op reis gaan, treffen we daarvoor de nodige voorbereidingen. Voor een korte reis hoeven niet zoveel voor te bereiden, maar gaan we enkele weken weg naar een verre bestemming, dan pakken we extra zorgvuldig onze koffers. We plannen onze reis. Hoe zullen we reizen, met welk vervoer? En is het een moeilijke reis?
Vooral dít is een belangrijke vraag: zijn onze reisdocumenten in orde? Zijn onze paspoorten nog geldig? Hebben we een visum van het land waar dat gevraagd wordt? Zeker als we gaan emigreren, wat zijn er dan veel dingen die in orde gemaakt moeten worden! Alles achterlaten, ons huis, onze meubels en veel dingen waar we aan gehecht zijn, verkopen. Onze familie en vrienden achterlaten ... De vraag is dan: zullen we ze ooit terugzien? En ten slotte: wat zal het vreemde land ons bieden? Bij dit alles is het dus belangrijk goed voorbereid op reis te gaan. Als we iets belangrijks vergeten zijn, kan dat grote gevolgen hebben.
Dat is mij goed duidelijk geworden toen ik eens een verre vliegreis maakte met een grote groep vakantiegangers waarvan ik de reisleider was. We waren met onze bagage aangekomen bij de incheckbalie. Als leider vertelde ik aan de groep: ‘Houd je paspoort gereed, want we moeten nu ook door de douanecontrole. Heeft iedereen een geldig paspoort?’ Iedereen knikte. Ook ik had toch een geldig paspoort? Met een gerust hart liepen we op de controlepost af. Mijn paspoort werd als eerste gecontroleerd. De beambte bekeek het nauwkeurig en riep even zijn collega erbij. Beiden keken mij aan. ‘Meneer, uw paspoort is niet in orde. Dus u kunt niet mee. En wanneer u toch meegaat, wordt u direct in het land van aankomst terug op het vliegtuig gezet, want u komt het land niet in.’
Daar stond ik dan, als gids. Afgekeurd. Wat nu? Het flitste door mijn gedachten, dat bekende lied: ‘Is uw paspoort getekend door het bloed van Christus?’ Ondertussen tikte de klok verder. Nog een kleine twintig minuten. Wat nu? Een beambte wees mij naar de post van Marechaussee. Ik snelde erheen. Gelukkig was ik spoedig aan de beurt en konden ze mij helpen aan een nooddocument. Zo kon ik de reis weer hervatten. De allerlaatste minuten waren nodig om het document gereed te maken om het ‘beloofde land’ binnen te kunnen gaan ...
Een waarschuwing ten opzichte van de eeuwigheid! Dan kan het wel eens te laat zijn. We zijn allen op reis naar de eeuwigheid. Dat is een reis waar we nooit meer van terugkomen. Het land waar we naar toe gaan, is de plaats waar we eeuwig zullen zijn. Een plaats waar we het goed, of een plaats waar we het eeuwig slecht zullen hebben. Belangrijk is of en hoe we ons zorgvuldig hebben voorbereid op die reis. Zijn onze paspoorten getekend door het bloed van Christus? Dat betekent dat we gedurig onderzoeken hoe het gesteld is tussen God en onze ziel. Of wij al met God verzoend zijn door Christus, of dat we dat grote voorrecht nog missen. Het is immers toch: ziel behouden, al behouden? Maar ook ziel verloren, al verloren!

Boeken van deze auteur


Boeken staan alfabetisch gesorteerd op titel.


 • Afhankelijk leven

  Bor, H.;

  Bedrag niet beschikbaar

 • En ga mij met Uw heillicht voor

  Bor, H.;

  € 18,90

 • Gedenkt de gevangenen

  Bor, H.;

  Bedrag niet beschikbaar

 • Met ontferming bewogen

  Bor, H.

  € 14,50

 • Ontmoetingen op straat

  Bor, H.;

  € 14,50

 • Waar is de reis heen?

  Bor, H.

  € 14,50