» Homepage
Rino
Visser
Goes
1955
Ja
Visser, Rino

Schilderen op een zolderkamer


Rino Visser schilderde lange tijd alles wat los en vast zat. Na een lange periode van ziekte is hij aan de slag gegaan als illustrator voor (kinder)boeken. Daar neemt hij alle tijd voor.


Tekst: Leanne Monster


Wat voor opleiding heeft u gedaan om illustrator te worden?
Op de middelbare school vond mijn tekenleraar dat ik goed kon tekenen. Hij vond dat ik daar iets mee moest gaan doen. Dat heb ik gedaan: ik ging naar de kunstacademie in Tilburg. Je kreeg dan meteen de opleiding tot leraar. Toch voelde ik me daar als christen niet thuis. Na drie jaar ben ik gestopt met die studie.


Wanneer en hoe bent u begonnen met illustreren?
Eerst schilderde ik op een zolderkamer bij mijn ouders thuis van alles en nog wat in opdracht. Van een landschap tot een hond en van een oud gebouw tot een stadsgezicht. De eerste illustraties die ik maakte, waren geschiedenisplaatjes voor scholen. Daar had ik geen les in gekregen op school, dus het was best moeilijk in het begin. Toch begon ik dat steeds leuker te vinden en maakte ik steeds meer illustraties. Mijn eerste geïllustreerde boekje was voor de serie Mini Informatie van de educatieve uitgeverij De Ruiter. Dat ging over schepen, als ik het me goed herinner.


Is het soms ook moeilijk om illustraties te maken?
Ja, vaak moesten tekeningen heel snel af zijn. Dan dacht ik bij mezelf: nu lever ik het in, maar is het eigenlijk nog niet klaar. Daar ben ik een hele tijd ziek van geweest, zodat ik niet kon en wilde tekenen. Later ging ik langzaam maar zeker weer aan de slag. Bij diverse uitgeverijen ging ik toen (kinder)boeken illustreren.


Waar tekent u het liefst?
Ik heb mijn werkplek op de zolder van ons huis. Daar werk ik het liefst, onder het zolderraam. Precies zoals ik ooit ben begonnen.


Hoe lang doet u over een tekening?
Dat verschilt. Een omslag van een roman kan wel een week duren. Ik kan er niet meer tegen als dingen heel snel af moeten zijn. Daarom sturen mijn opdrachtgevers altijd heel vroeg het verhaal naar mij toe waar ik een illustratie bij moet maken. Dan heb ik maanden de tijd om erover na te denken en het af te maken.


Wat vindt u het belangrijkste om in uw tekeningen te verwerken?
Het is een wonder dat ik mijn werk nog mag doen. Ik merk steeds meer dat ik het alleen met de hulp van de Heere kan. Alleen als we heel dicht bij Hem proberen te leven, bedoelen we Zijn eer. Ik hoop dat dát in mijn tekeningen zichtbaar is.Voor het samenstellen van bovenstaande tekst is gebruik gemaakt van een interview met Rino Visser in Terdege. Lees het interview hier.

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

In deze categorie staan nog geen producten.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code: