» Homepage
Bas
Mazur
Kampen
1955, overleden 2013
Ja
Mazur, Bas

Tekenen op een onbewoond eiland


Teveel details in de tekst maken het lastig om een illustratie te maken, vindt Bas Mazur. De illustrator tekent eigenlijk altijd, zelfs als hij niet aan het werk is.


Tekst: Leanne Monster


Wat is dat nou eigenlijk, illustreren?
In het kort is dat een boek of een tekst voorzien van een afbeelding. Je kunt een tekst hiermee duidelijker maken, uitleggen of aanvullen. Om dat te doen, moet je natuurlijk wel goed begrijpen wat voor verhaal het is.


Wat voor opleiding(en) heeft u gedaan?
De Constantijn Huygens Academie voor Beeldende Kunst in Kampen.


Wanneer en hoe bent u begonnen met illustreren?
Het is niet zo dat je plotseling besluit om te gaan illustreren. Tekenen en knutselen heb ik altijd al gedaan. Dat zal wel in mijn bloed zitten.


Waarom is dat zo leuk om te doen?
Het leuke is de uitdaging. Of het nu om een 3D-plaatje gaat, een tekening of een boekomslag: het blijft een avontuur. Tijdens het tekenen kun je er van alles bij bedenken. Maar niet te veel natuurlijk, want het moet wel kloppen met de tekst.


Is het soms ook moeilijk?
Het lastigste is als ik te weinig weet over de sfeer waaraan de illustratie moet voldoen. Je kunt niet altijd van te voren de hele tekst lezen. Soms is het boek nog niet eens klaar. Aan de andere kant is het ook lastig als er heel veel details in de tekst staan. Bijvoorbeeld: “Jan zit op de fiets. De bel is rood. Hij heeft een groene jas aan met een rits. Hij rijdt door een straat met links een weiland en…” Daar kun je zelf niet veel meer bij fantaseren.


Hoe gaat dat nu precies: een boek illustreren?
Vaak krijg ik een korte samenvatting van de tekst. Dan ga ik overleggen om de belangrijke details boven water te krijgen. Vervolgens maak ik een schets van het beeld dat ik in mijn hoofd heb bij de tekst. Die stuur ik naar de opdrachtgever. Als die het goed vindt, werk ik de schets verder uit. Meestal zorg ik ook voor de letters en andere dingen op een boekomslag.


Waar tekent u het liefst?
Het liefst zou ik op een onbewoond eiland gaan tekenen. Zonder telefoon, zonder e-mail en andere dingen die me afleiden.


Heeft u nog andere hobby’s of bezigheden naast uw werk als illustrator?
Ik vind het fijn om lekker te wandelen met mijn twee honden en te genieten van alles om mij heen. En ik houd me ook veel bezig met tekenen als hobby. Dus niet illustreren, maar dingen maken die ik zelf leuk vind.


Hoe lang doet u over een tekening?
Tja, een lastige vraag. Een ‘Nijntje’-tekening zou ik een kwartier klaar zijn. Er zijn ook illustraties die mij een paar dagen kosten. Het hangt af van het onderwerp van de tekst. Als ik meteen aanvoel hoe het moet worden, gaat het sneller dan wanneer ik veel onderzoek moet doen. Soms klopt de tekst niet helemaal, dat kost ook extra tijd.


In 2013 is Bas Mazur overleden.

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

In deze categorie staan nog geen producten.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code: