» Homepage
Ingrid
ter Koele
Arnhem
1959
Ja
1
Koele, Ingrid ter

Verhalen vertellen met plaatjes


Als kind wilde Ingrid ter Koele al illustrator worden en dat is haar gelukt. Ze heeft haar eigen atelier (werkkamer) in huis. Naast tekenen heeft ze nog veel meer hobby’s. Ze verveelt zich nooit!


Tekst: Leanne Monster


Kun je iets over jezelf vertellen?
Als kind hield ik al van tekenen. Dat vond ik zó leuk om te doen. Zodra ik kon lezen, keek ik heel goed naar de plaatjes en dacht: Dat wil ik ook maken. Ik wilde illustrator worden!


Wat voor opleiding(en) heb je gedaan?
Toen ik veertien jaar was, begon ik aan een cursus van de Kunstacademie die vier jaar duurde. Maar na de mavo moest ik nog de havo doen voor ik naar de Kunstacademie mocht. Ik ging grafische vormgeving studeren, waar ik ook het vak illustreren kreeg.


Wanneer en hoe ben je begonnen met illustreren?
Na mijn opleiding ging ik samenwerken met twee schrijvers: Marianne Busser en Ron Schröder. Zij schrijven en ik teken bij de verhaaltjes. Mijn eerste opdracht was een grote vertelplaat voor kinderen. Ik teken vooral in opdracht voor scholen.


Waarom is dat zo leuk om te doen?
Ik vind het heerlijk om verhalen te vertellen. Nu heb ik nooit geprobeerd te schrijven, maar ik vertel een verhaal door middel van een tekening. Het leukste is als kinderen helemaal kunnen wegdromen bij kijkplaten of illustraties.


Waar teken je het liefst?
In ons huis heb ik een eigen werkruimte. Dat is ook de enige ruimte waar ik teken. Ik zit daar in mijn eigen sfeer en wordt daar zo min mogelijk  gestoord.


Hoe gaat dat nu precies: een boek illustreren? Hoe ga je te werk?
Eerst word ik opgebeld dat er een idee is voor een boek. De ene keer krijg ik dat via de post, de andere keer via de mail. Op de bladzijdes ga ik alvast een beetje schetsen. Ik maak aantekeningen bij de hoofdstukken met allerlei ideeën. Ik ben tegelijkertijd bezig met schetsen en het uitwerken van tekeningen. Dat is makkelijk, want soms denk ik: hoe moet ik dit oplossen? En dan is er altijd iets waar ik mee verder kan gaan.


Heb je nog andere hobby’s of bezigheden naast je werk als illustrator?
Tegenwoordig schilder ik ook veel portretten. Daarnaast houd ik erg van fotograferen. Dat heb ik in mijn opleiding ook als vak gehad. Ik vind het heerlijk om te koken. Ook ben ik vaak druk met de moestuin of onze hond. Lezen is een grote hobby die ook bij mijn werk hoort. En ik ben graag creatief bezig. Ik verveel me dus niet zo snel!


Hoe lang doe je over een tekening?
Dat is een lastige vraag. Ik maak weleens kijkplaten voor scholen. Die zijn 35 centimeter lang en 35 centimeter breed, best groot dus. Daarvoor moet ik eerst informatie verzamelen en heel veel schetsen maken. In totaal ben ik daar wel een week mee bezig voor hij helemaal af is.

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

In deze categorie staan nog geen producten.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code: