» Homepage
Marijke
Duffhauss
Maastricht
1944
Ja
2
Duffhauss, Marijke

Hoe sneller, hoe beter


Illustrator Marijke Duffhauss heeft ongeveer een maand nodig om een kinderboek te illustreren. Haar manier van tekenen is snel en eenvoudig. Het liefst tekent ze kleine kinderen.


Tekst: Leanne Monster


Kunt u kort iets over uzelf vertellen?
Ik ben gek op kleine kinderen, prentenboeken en het tekenen voor en van kinderen. In een drukke winkelstraat kijk ik eigenlijk alleen maar naar kleine, eigenwijze,  aandoenlijke hummeltjes. Naar een grappig mutsje of een kind dat nog maar net kan lopen.


Wat voor opleiding(en) heeft u gedaan?
In Maastricht ging ik naar de Jan van Eyk Academie. Daar kun je leren hoe je heel goed kunt worden in tekenen en schilderen. Daarna heb ik in Tilburg een opleiding voor tekenleraar gedaan. Maar voor de klas staan, bleek niet ‘mijn ding’.


Wat is dat nou eigenlijk, illustreren?
In het kort is dat plaatjes bij een verhaal maken.


Hoe gaat dat nu precies: een boek illustreren? Hoe gaat u te werk?
Meestal is er eerst de tekst met een opdracht erbij. Ik maak dan een indeling van het aantal bladzijden en kijk hoeveel ruimte ik heb om te tekenen. Als ik de tekst lees, zet ik streepjes bij stukken die ik goed kan uitbeelden. Dan ga ik schetsen maken met potlood. Die werk ik uit in zwarte viltstift en aquarel (dunne waterverf) en gouache (je zegt koe-wasj, dat is dikke waterverf ).


Wanneer en hoe bent u begonnen met illustreren?
Het is niet makkelijk om een eerste opdracht te krijgen. Ik ben begonnen met een striptekening voor de Bobo in 1994. Dat ging over Kleine Joris, een baby-clowntje dat in drie tekeningetjes iets meemaakt. Toen ik aangenomen was bij de Bobo, kreeg ik ook opdrachten van uitgeverijen.


Waarom is dat zo leuk om te doen?
Omdat ik zelf erg van mooie prentenboeken houd. Ook is er een deadline, dat betekent dat het bijvoorbeeld volgende week af moet. Dat is prettig, want anders blijf je bezig met verbeteren. Het is ook erg leuk om jonge kinderen te tekenen en dat doe ik nu veel. Als het een boek voor wat oudere kinderen wordt, vind ik dat lastiger. Maar ook een uitdaging!


Is het illustreren dan soms ook moeilijk?
Ik vind het lastig om ingewikkelde tekeningen te maken. Eenvoudige, spontane tekeningen lukken bij mij het beste. Veel details tekenen is niet mijn ding. Veel emotie en uitdrukking met weinig middelen.


Waar tekent u het liefst?
Ik heb een heerlijke werkkamer in ons oude, grote huis. Daar heb ik veel licht om bij te werken.


Heeft u nog andere hobby’s of bezigheden naast uw werk als illustrator?
Ik schilder ook graag zomaar landschappen of portretten. Ook maak ik muziek met anderen. We spelen dan allerlei soorten blokfluit. En ik wandel graag in de natuur. Voor mooie landschappen hoef ik niet ver weg: de omgeving van Maastricht is prachtig!


Hoe lang doet u over een tekening?
Een kinderboek illustreren kan ik wel in een maand doen, soms zelfs in drie weken. Ooit heb ik een boekje in twee dagen gedaan. Dat ging over de verloving van prins Willem-Alexander en prinses Maxima. Dat boekje wilde de uitgever heel snel in de winkel hebben, dus moesten we vreselijk opschieten. Maar er zijn er dan ook wel 50.000 van verkocht. Ik teken best snel, dat gaat bij mij ook beter dan langzaam. Hoe sneller, hoe beter!

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

In deze categorie staan nog geen producten.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code: