» Homepage
George
Schriemer
Groningen
1963
Maarn
Nee
1
Schriemer, George

Zo veel mogelijk verschillende dingen doen


Het duurde even voor George Schriemer wist wat hij precies wilde doen met zijn talent: illustreren. Daarin kan hij alles laten zien wat hij kan. Het is een leuk beroep, maar het kost wel veel tijd en is soms ook moeilijk.


Tekst: Leanne Monster


Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Ik kom uit een gezin van vijf kinderen. Een oudere broer van mij ging als eerste van het gezin naar de kunstacademie. Onze ouders waren niet zo bekend met kunst, dus dat was echt iets nieuws. Al jong knutselde ik graag en ik maakte al sinds mijn zesde muziek.


Wat voor opleiding(en) heb je gedaan?
Na de middelbare school ging ik naar de grafische school. Het ging daar wel goed, maar het was niet helemaal wat ik wilde. Na mijn studie bleef ik nog een tijdje werken in Utrecht, maar na een tijdje stopte ik daarmee. Ik wilde verder met tekenen en later ook schilderen. Toen ik twintig jaar was, werd ik toegelaten tot de kunstacademie in Groningen. Ik studeerde cum laude (dat betekent: met lof) af.


Wanneer en hoe ben je begonnen met illustreren?
Op de kunstacademie wilde ik heel goed worden in tekenen en schilderen. Dat ik daarnaast nog veel meer dingen kon doen, wist ik niet zo goed. Mijn broer illustreerde veel. We besloten om samen te gaan werken. We huurden een groot appartement met elk een eigen atelier. Zo rolde ik ook de wereld van het illustreren in.


Waarom is dat zo leuk om te doen?
Ik maakte mooie schilderijen, maar zag dat veel schilders telkens hetzelfde soort schilderijen maakten. Dat wilde ik niet, ik wilde zoveel mogelijk verschillende dingen doen. En dat vond ik bij het illustreren, dat is namelijk nooit hetzelfde. Ik doe dit nu bijna 25 jaar en ik leer er nog steeds van. Vaak krijg ik zin om weer een schilderij te maken, maar daar heb ik bijna nooit tijd voor.


Is het soms ook moeilijk? Kun je daar een voorbeeld van geven?
Je wilt wel alles maken, maar dat kan niet. Het is moeilijk om snel een beslissing te nemen als een klant vraagt: Wil en kan jij dit maken? Eén keer heb ik een opdracht aangenomen waarbij ik elektriciteit en kabels moest tekenen. Ik kwam er niet uit, mijn broer ook niet. Toen heb ik toch maar opgebeld om te zeggen: Sorry, het lukt me niet. Die klant zie je nooit meer terug en dat is wel vervelend.


Waar teken je het liefst?
Ik ben een paar keer verhuisd, maar altijd pikte ik meteen de grootste slaapkamer in als werkkamer. Veel ruimte heb ik niet nodig, omdat mijn tekeningen ook niet groot zijn. Het is prettig als er veel licht in die kamer is, maar dat kan ook met speciale lampen.


Hoe lang doe je over een tekening?
Als ik mensen en dieren moet tekenen, duurt het meteen veel langer. Ik teken en schilder zo echt mogelijk. Het moet allemaal heel precies zijn en helemaal kloppen. Over een boekomslag doe ik minstens veertien dagen, soms wel zestien.


Heb je nog andere hobby’s of bezigheden naast je werk als illustrator?
Mijn vak is niet alleen ‘werk’, het is ook een manier van leven. Het neemt het grootste deel van je tijd in beslag. Ik hou van wel reizen, ver weg, maar ook dichtbij. Ik vind het heerlijk om de natuur in te gaan. Mijn grootste hobby is muziek maken. Ik speel gitaar en schrijf zelf liedjes. Ik ben mijn eigen baas, dus als ik een keer vroeg klaar ben, pak ik lekker mijn gitaar. Het is fijn om dan met andere mensen te kunnen spelen; dat kan met illustreren niet!

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

In deze categorie staan nog geen producten.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code: