» Homepage
Peter
Nuyten
Nijmegen
1962
Nijmegen
Ja
1
Nuyten, Peter

Plaatjes in je hoofd


Tekenen doet illustrator Peter Nuyten al sinds hij een potlood kon vasthouden. Zijn werk is ook zijn hobby. Hij won daar een aantal prijzen mee.


Tekst: Leanne Monster


Wat is dat nu eigenlijk: illustreren?
Het is meer dan ‘plaatjes bij praatjes’. Maar soms zal een tekening meer vertellen dan de tekst alleen. Dat is een kunst apart.


Wanneer en hoe bent u begonnen met illustreren?
Ik tekende al toen ik nog klein was. Het is altijd een hobby geweest en sinds 1992 ook mijn werk. Ik besloot om van mijn hobby mijn beroep te maken. Daarbij wilde ik mijn tekenwerk delen met zoveel mogelijk mensen.


Doet u nog meer dan alleen tekenen voor kinderboeken en kinderbijbels?
Ja, ik doe ook allerlei tekenwerk voor schoolboeken, geschiedenisverhalen, informatieborden, een museum, de gemeente… noem maar op! In 2006 heb ik een prijs gekregen voor een kunstwerk. Sinds een paar jaar schrijf en teken ik ook mijn eigen stripverhalen. Ik had daarvoor een hele grote prijs kunnen krijgen, maar die ging naar iemand anders. Toch is het een eer dat ze er wel over nadenken om mij die prijs te geven.


Welke opleiding heeft u gevolgd?
Eerst heb ik een economisch-administratieve opleiding gedaan. Dat betekent dat je op een kantoor gaat werken bijvoorbeeld. Daarna heb ik een opleiding gedaan voor grafische vormgeving en illustratieve vormgeving.


Waarom is tekenen nu zo leuk om te doen?
Er zitten altijd plaatjes in mijn hoofd die ik op papier wil zetten. Het maakt niet uit of het in opdracht is of niet. Ik moet mijn diepste gevoelens, interesses en motivatie uit kunnen drukken. En daarbij kom ik op ideeën door allerlei mensen, boeken, films, de natuur enzovoort.


Is het soms ook moeilijk? En waarom dan?
Ja, je moet best streng zijn voor jezelf en daarvoor moet je vaak veel aan de kant zetten. Meestal ben ik een vrolijk mens en lukt het tekenen goed. Maar soms heb ik er wel even genoeg van. Dat komt doordat ik vaak met verschillende opdrachten bezig ben. Dat is best weleens lastig!


Hoe gaat dat nu precies: een boek illustreren? Hoe gaat u te werk?
Als ik een opdracht binnen krijg, lees ik die eerst goed door. Dan schrijf ik op wat er precies belangrijk is. Ik maak aantekeningen en doe onderzoek als dat nodig is. Dan volgen de eerste mini-schetsen, daarna ga ik die uitwerken. Deze schetsen stuur ik op naar de redactie. Als zij vinden dat het zo goed is, ga ik alles uitwerken tot tekeningen. Het ligt aan de opdracht of ze ingekleurd moeten worden of zwart-wit blijven.


Waar tekent u het liefst?
In de huiskamer.


Hoe lang doet u over een tekening?
Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb zoveel verschillende opdrachten… De een is wat moeilijker en uitgebreider dan de ander. Het ligt ook aan de techniek die ik gebruik en hoeveel onderzoek ik moet doen.


Bent u alleen maar bezig met tekenen of heeft u nog andere hobby’s?
Ik houd van lezen, fotograferen, muziek, films, documentaires en nog veel meer dingen. Dat vind ik fijn, maar meestal heb ik daar helemaal geen tijd voor.

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code:
      
bloem

Workshops kinderboeken