Auteursinformatie

Dalen, Gisette van

Gisette van Dalen

Gisette van Dalen (1977) werkt bij het Reformatorisch Dagblad en is moeder van vier dochters. Ze is bekend geworden door haar kinderboeken. 'In Deuteronomium 6 staat dat wij onze kinderen Gods Woord moeten inscherpen. Met veel vreugde heb ik daarom aan deze kinderbijbel gewerkt. Het is mijn wens en gebed dat het (voor)lezen van deze verhalen tot zegen mag zijn.'

BLOG Archief

Bijbelse verhalen voor kinderen
21 oktober 2016 | Gisette van Dalen

Ruim twee jaar geleden belde kinderboeken-redacteur Marija me met een vraag: “Zou je drie proefverhalen voor een kinderbijbel willen schrijven?” Daar hoefde ik niet lang over na te denken… Ik had jarenlang zondagsschool gegeven en was daar juist mee gestopt. Op deze manier zou ik op een heel andere manier toch het Woord van God mogen doorgeven aan kinderen!
 
Van Marija kreeg ik de opdracht om de zondvloed, de geboorte van de Heere Jezus en de hemelvaart te schrijven in ongeveer 600 woorden. Ondertussen kreeg illustrator Danker-Jan Oreel precies dezelfde vraag voorgelegd. Over zowel het werk van Danker-Jan als mijn verhalen was uitgeverij Den Hertog tevreden. We konden aan de slag. Marija maakte een planning. In de kinderbijbel zouden 87 verhalen komen. Het streven was om elke week twee verhalen in te leveren.
 
Het leuke aan het schrijven van een kinderboek is dat je de baas bent van het verhaal. Je kunt als auteur je hoofdpersonen laten doen wat jij wilt. Bij het schrijven van een kinderbijbel is dat natuurlijk heel anders!
 
Eerst las ik het tekstgedeelte heel goed. Ik maakte aantekeningen van details of gebeurtenissen die me opvielen. Bijvoorbeeld bij het gedeelte van de drie vrienden van Daniël die in de vurige oven werden gegooid, viel het me op dat ze zelfs hun hoeden nog op hadden. Dat soort details verwerkte ik in de tekst of ik zorgde ervoor dat de tekenaar ze te horen kreeg.  Verder maakte ik veel gebruik van de kanttekeningen bij de Statenvertaling, de boeken ‘Leren en leven’, de BMU en andere bronnen. Daarna schreef ik het verhaal. Daarbij probeerde ik altijd zo dicht mogelijk bij de tekst van de Bijbel te blijven.
 
Na het schrijven stuurde ik het verhaal naar mijn meelezers. Mijn ouders (mijn vader is predikant) en mijn zus (als leerkracht en moeder) keken kritisch naar de verhalen. Nadat ik hun opmerkingen verwerkt had, stuurde ik ze naar Marija. Ook aan haar opmerkingen en die van Anthon Bel had ik veel. De meeste verhalen gingen drie tot vier keer heen en weer! Ondertussen zat Danker-Jan ook niet stil. Hij stuurde schetsen en vervolgens prachtig ingekleurde tekeningen.
 
Ruim twee jaar na het eerste telefoontje was het zover! De drukproef ging naar de drukker. Tijdens een gezellige bijeenkomst eind september bij uitgeverij Den Hertog in Houten kregen we ‘Bijbelse verhalen voor kinderen’ dan eindelijk echt in handen.

Boeken van deze auteur


Boeken staan alfabetisch gesorteerd op titel.


  • Bijbelse verhalen voor kinderen

    Dalen, Gisette van

    € 29,50