» Homepage
Heleen
Buth-Villerius
Poortvliet
1957
Ja
5
Buth - Villerius, Heleen

Stoeien met taal


Heleen Buth woont met haar man in een klein dorpje op het eiland Tholen. Ze ‘stoeit graag met taal’, zoals zij het schrijven noemt.


Tekst: Leanne Monster


Kindertijd
De schrijfster werd geboren in Oud-Beijerland. Toen ze drie jaar was, verhuisde ze naar Goeree-Overflakkee. Uit haar kinderjaren kan ze zich nog veel herinneren. Dat helpt haar bij het schrijven.


Heleen ging vroeger liever met jongens om dan met meisjes. ‘Ik wist niet goed hoe ik met het soms gemene gedrag van meisjes om moest gaan. Jongens waren niet zo ingewikkeld.’


Werk en beroep
Na de middelbare school werkte ze met gehandicapten. Na een jaar begon ze aan de opleiding voor verpleegkundige. Want dat wilde ze als kind al worden. Vlak voor het examen trouwde ze. Al snel werd het eerste kind geboren. Heleen bleef oproepkracht in het ziekenhuis. Daarnaast deed ze veel vrijwilligerswerk en het huishouden.


Gezin
Toen het gezin groter werd, stopte ze met werken. Wel deed ze nog steeds vrijwilligerswerk in de kerk en de bibliotheek. Er werden vijf kinderen geboren, die nu allemaal uit huis zijn. Helaas werd Heleens man ziek. Een drukke, moeilijke tijd brak aan. De schrijfster ging weer werken met gehandicapten. Toen werd ze zelf ziek. ‘Toch zien wij hierin Gods hand. Hij wilde laten zien hoe groot Hij is,’ vertelt Heleen.


Talent
Ondertussen verscheen er ook een aantal boeken. ‘Ik houd van taal. Op de basisschool schreef ik lange opstellen. De meester las ze niet eens helemaal. Hij zette er gewoon een goed cijfer boven,’ lacht ze. Haar eerste verhaal was niet goed genoeg voor een boek. Haar talent viel wel op. Daarom schreef ze een paar andere verhalen, die wel uitgegeven werden bij uitgeverij Den Hertog.


Stoeien met taal
Waarom is Heleen eigenlijk begonnen met schrijven? ‘Vooral voor de ontspanning en het stoeien met taal. Daarnaast wil ik ook heel graag aan kinderen laten zien dat de Heere hun Leidsman wil zijn. Ook als ze het moeilijk hebben of het niet zo goed met hen gaat. Want ik weet hoe dat voelt.’


Echt gebeurd
Veel van haar boeken zijn echt gebeurd. Volgens Heleen zit je hoofd vol laatjes. ‘In elk laatje zit een herinnering. Als je een verhaal gaat schrijven, gaan die allemaal open. Dan weet je ineens weer wat er vijf jaar geleden gebeurde.’ Het liefst schrijft Heleen over dingen die met elk kind kunnen gebeuren. ‘Sommige kinderen hebben niet zo’n leuke kindertijd,’ weet ze. ‘Daar wilde ik ook over schrijven. Misschien gaan de lezers daarover nadenken.’


Grappige verhalen
Veel grappige dingen die thuis gebeuren, komen in haar boeken terecht. ‘Op een dag was ik bloemkool aan het wassen voor het eten. De bel ging en onze zoon bleef achter in de keuken. Hij dacht: “Bij afwassen hoort toch schuim?” Toen ik terugkwam, zat alle bloemkool onder het sop,’ lacht ze. Dat kun je lezen in het boek Jeroen en de lege spaarpot.


Ideeën
‘We hadden ook een hamster, net als in het boek Piep!. Daar hebben we zoveel mee beleefd.’ Het winkeltje uit Piep! bestaat echt. ‘Daar stapte een mevrouw naar buiten en ik naar binnen. De bel ging maar één keer. De eigenaar ging weg door een deur achterin de winkel. Toen dacht ik: “Ooooh, er kan nu van alles gebeuren!”’ Ineens was er een idee voor een boek.


AVI boekjes
Eerst schreef Heleen voor meisjes, maar jongensboeken gingen beter. Die vond ze ook fijner om te schrijven. Ooit stuurde ze een verhaal voor volwassenen op, maar de uitgever vond dat niets. Vijf jaar later belde de uitgever terug dat hij er toch een boek van wilde maken. Toch vindt Heleen het schrijven van AVI 2/3 boekjes leuker.


Gedichten
Als Heleen aan het schrijven is, moet ze zich helemaal kunnen inleven in het verhaal. ‘Ik moet goed mijn aandacht bij het schrijven kunnen houden. Ingewikkelde woorden kun je niet in een AVI 2 of 3 boek zetten. Moeilijk, maar ook leuk om mee bezig te zijn.’  Af en toe schrijft ze gedichten. Die worden niet uitgegeven. Wel staan ze op een website met christelijke gedichten.


Lezen en reizen
Heleen vindt de boeken van oude Schotse en Engelse schrijvers erg mooi. ‘Het zou leuk zijn om nog eens naar Schotland te gaan. Daar zou ik rond willen kijken met een groep mensen die ook van die boeken houden. Samen kun je dan over de Heere nadenken en praten over Zijn werk.’ Maar in Nederland is ook genoeg moois te zien. Zo komt ze graag op Urk.


Dromen
Je moet ook iets overhouden om over te dromen, vindt Heleen. Ze zou graag eens onder een olijfboom gaan zitten in de hof van Gethsémané in Israël. ‘Zomaar een beetje denken,’ glimlacht ze. Als ze genoeg ideeën heeft, komt er misschien nog een boek. Maar dat is ook voor Heleen nog even afwachten.

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code:
      
bloem

Workshops kinderboeken