» Homepage
Leanne
van Spronsen
Ridderkerk
13 augustus 1992
Puttershoek
Ja
Spronsen, Leanne van

Lezen alsof je een film kijkt


Van vouwblaadjes maakte ze zelf ‘boeken’ zodra ze kon lezen, maar nu schreef Leanne van Spronsen-Monster haar eerste échte boek. “Het is echt een droom die eindelijk uit is gekomen!”


Leesmonster
“Vroeger las ik ontzettend graag en veel. Buitenspelen vond ik ook wel leuk, maar het liefst zat ik met een dik boek in een hoekje”, vertelt de schrijfster. Bij de bibliotheek mocht ze 12 boeken per keer lenen en dat deed ze dan ook. “Stapels boeken las ik elke week, iedereen noemde mij het ‘leesmonster’. Tot ik het idee had dat ik alle kinderboeken uit de bieb al eens had gelezen.” En dus begon ze op 10-jarige leeftijd aan (christelijke) romans. “Maar volgens de baliemedewerker van de bieb mocht ik die niet lenen, omdat ik een kinderpasje had. Flauw, hoor.”


Tekeningen
Niet alleen lezen vond Leanne heerlijk, ze schreef ook graag. Een opstel voor school werd al snel een half boek. “En toen was het te lang voor in de schoolkrant, haha.” Van aan elkaar geplakte vouwblaadjes maakte ze eigen boekjes. “Alleen de tekeningen vond ik erg lastig, daar was ik zo slecht in! Ik wist niet dat een illustrator die voor de schrijver maakte.” Later schreef ze korte verhalen voor haar zusjes, als cadeau voor hun verjaardagen bijvoorbeeld. “Ik heb er nog twee bewaard, netjes uitgeprint.”


Workshop
Na de middelbare school begon Leanne aan een studie journalistiek. “Het leek me heerlijk om veel te kunnen schrijven en veel met taal bezig te zijn.” Nadat ze haar diploma had gehaald, schreef ze voor verschillende tijdschriften, zoals Gezinsgids. “In de journalistiek was ik vooral bezig met feiten en nieuws. Erg leuk, maar het begon te kriebelen om gewoon weer eens een verhaal te verzinnen.” Leanne meldde zich aan voor een workshop kinderboeken schrijven van uitgeverij Den Hertog. “Ontzettend leerzaam en leuk. Ik had dit echt nodig om eindelijk mijn droom uit te laten komen.”


Na afloop van de workshop besloot Leanne om door te zetten en uiteindelijk leverde zij een manuscript in bij de uitgeverij. “Dat schrijven deed ik vooral op Aruba, waar ik twee jaar heb gewoond met mijn man. Ik had daar veel vrije tijd en ik kroop dan vaak achter de laptop.”


Eerste boek
Haar eerste boek, ‘Keet!’, gaat over een meisje dat een zieke zus heeft. “Het idee voor dit verhaal kwam door het werk van mijn man. Hij is militair en op een dag kwam er een buslading kinderen op de kazerne kijken. Zij hadden allemaal een zieke broer of zus en hadden een dagje uit, om even alle zorgen te vergeten. Dat vond ik zo leuk, dat ik besloot om hier het verhaal over Keet omheen te ‘bouwen’.”


Film
Het leukste aan schrijven? Leanne denkt even na. “Dat je helemaal zelf kunt beslissen wat er in het verhaal gebeurt. En hoe alles eruit ziet. Voor mij is een boek perfect als je het leest en het net lijkt of een je film kijkt. Alsof je het voor je ziet gebeuren.” Ook wil de schrijfster graag iets meegeven aan de lezers. “Natuurlijk lees je vooral voor de ontspanning. Maar het is ook mooi als je iets hebt aan een boek. Bijvoorbeeld voor kinderen die zichzelf herkennen in de hoofdpersoon. Het kan ze helpen om te praten over hun problemen. Ook wil ik op een heel natuurlijke manier het christen-zijn in het boek ‘borduren’. Het hoeft er niet dik bovenop te liggen, maar het is juist mooi als je door het hele boek heen kunt proeven dat God er in alle omstandigheden bij is.”


Onderzoek
Of er nog meer boeken komen? Leanne denkt van wel. “Nu het eerste boek in de winkel ligt, kriebelt het weer om te gaan schrijven. Ik heb weer een behoorlijk heftig onderwerp bedacht, waarvoor ik nog veel uit moet gaan zoeken! Voorlopig ben ik daar nog wel even mee zoet.”

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

Nieuwsbrief    CAPTCHA code: