» Homepage
Harriet
Beecher-Stowe
Hartford
1811, overleden 1896
Litchfield
Beecher Stowe, Harriet

Harriet Beecher Stowe werd op 14 juni 1811 geboren in Litchfield, Connecticut, en overleed op 1 juli 1896 in Hartford, Connecticut. Ze was een Amerikaans abolitioniste en schrijfster. Met ‘De negerhut van Oom Tom’ schreef ze in 1852 een sterk pleidooi voor de afschaffing van de slavernij.


Tijdens haar leven schreef zij meer dan 10 boeken. Het bekendste hiervan is Uncle Tom's Cabin (De negerhut van Oom Tom), een beschrijving van het leven van Amerikaanse slaven dat tussen 1851 en 1852 in serievorm gepubliceerd werd.


Harriet Beecher-Stowe werd geboren in Litchfield en groeide voornamelijk op in Hartford. Zij was de dochter van Lyman Beecher, een vooraanstaand Congregationalistisch predikant uit Boston, en zuster van eminent pastoor Henry Ward Beecher. In 1832 verhuisde haar familie naar Cincinnati, een andere thuishaven van de abolitionistische beweging, waar haar vader de eerste president werd van het Lane Theological Seminary. Aldaar deed ze eerstehands kennis op over slavernij en de Underground Railroad en voelde ze zich geroepen De Negerhut van Oom Tom te schrijven, de eerste Amerikaanse roman met een neger in de hoofdrol.

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.