» Homepage
Hanny
van de Steeg-Stolk
Hendrik-Ido-Ambacht
1949
Rotterdam
Ja
3
Steeg - Stolk, Hanny van de

Schrijven over tweelingen


Van tevoren bedenkt schrijfster Hanny van de Steeg eerst een samenvatting van het verhaal. Pas daarna kan ze echt aan het werk. Ze is dankbaar voor de dikke rij boeken die ze heeft geschreven. ‘Dit is echt een gave van de Heere,’ vertelt ze.


Tekst: Leanne Monster


Wanneer en waarom begon u met schrijven?
In 1984 vroeg een redacteur van Gezinsgids of ik een kleuterverhaal in dat blad wilde schrijven. Ik dacht: dat kan ik niet. Toch probeerde ik het en het ging best goed. Er kwamen steeds meer kleuterverhalen. Toen ik heel veel verhalen had geschreven, werd me gevraagd of ik niet eens een boek wilde schrijven. Dat gebeurde in 1988 en het heette Marloes en de ondeugende parkiet. Later kwam daar ook een tweede deel van.


Sinds kort schrijft u ook voor oudere meisjes. Wanneer en waarom bent u daarmee begonnen?
Dat begon in 2008. Uitgeverij Den Hertog had een van mijn romans gelezen en vroeg of ik dit eens wilde proberen. Op dat moment gaf ik les aan groep acht. Met meisjes uit die klas heb ik veel gepraat over wat zij meemaakten en hoe zij iets beleefden. Er hebben ook meisjes meegelezen tijdens het schrijven.


U heeft maar liefst zeven series geschreven. Was dat moeilijk?
Het schrijven van een serie gaat in overleg met de uitgever. Zelf heb ik iets met tweelingen. Daar schrijf ik graag over. Eerst waren het Linda en Eline, nu zijn dat Tessa en Iris.Tweelingen nemen je er vaak tussen, hoor. Een paar jaar geleden had ik er drie in één groep, die soms op elkaars plaats zaten! Het is leuk om een serie te schrijven, omdat je dan nog veel meer verhalen over die kinderen kunt schrijven. 


Hoe bedenkt u een verhaal?
Soms over bijzondere gebeurtenissen om me heen. Ook geschiedenisverhalen vind ik erg mooi. Ik krijg weleens ideeën als ik een tijdschrift lees. In het begin schreef ik het meest over belevenissen van onze kinderen. Dat ze koekjes gingen bakken, op de kast klommen, de deur op slot deden, zodat ik buiten stond.


Toen onze kinderen nog klein waren, las ik eens het boek over Timco voor. Ze luisterden aandachtig, totdat er één verbaasd zei: Dat is bij mij ook gebeurd! Ik had het inderdaad in het boek beschreven.


Hoe schrijft u een boek?
Eerst bedenk ik hoe ik het boek ga schrijven en wat er precies in komt. Ik maak een samenvatting van het verhaal. Daarna schrijf ik op welke hoofdstukken erin komen. En dan begin ik pas met schrijven. Dat is het leukste van alles, want in een boek is zoveel te beleven!


Wat doet u nog meer naast het schrijven?
Een dag per week geef ik les aan groep vier. Ook vind ik het erg leuk om te zwemmen, te fietsen en orgel te spelen. Eigenlijk is mijn werk op school ook mijn hobby. Ik vind het heerlijk op school! Maar schrijven doe ik ook heel graag. Dat kost veel tijd. Zomaar een halfuurtje schrijven werkt niet, daar moet je goed voor gaan zitten.


Wilt u de lezers van uw boeken ook iets meegeven?
In elk boek probeer ik iets wezenlijks te leggen, iets waarvan de lezers kunnen leren. Ook schrijf ik graag over herkenbare dingen, zoals bijvoorbeeld vriendschap of jaloezie. Het mooiste dat ik mee kan geven, is wijzen op hoe de Heere werkt. Bijvoorbeeld: als je in nood bent, kan Hij je helpen.


Wanneer vindt u een boek goed?
Mijn eigen boeken zijn nooit af. Ik blijf altijd verbeteren, totdat ik tegen mezelf zeg: nu is het klaar. Ik vind dat een boek goed door moet lezen, dat het verhaal vaart heeft. Ook vind ik het belangrijk dat er een boodschap in het verhaal zit.


Wat voor boeken leest u zelf graag?
Ik lees niet zoveel, want ik schrijf liever boeken. Ik lees graag theologie. Andere boeken die ik mooi vind, zijn De mantel (Lloyd C. Douglas), Thuiskomst (Randy Alcorn), In vrijheid gevangen (D. Nichols). Boeken over vervolgde christenen spreken me erg aan. Hoe moeilijk zij het ook hebben, ze zien daarin toch de leiding van de Heere.


Wat vinden uw kinderen en kleinkinderen van uw boeken?
Onze kleindochters Noa en Sophie lezen de kinderboeken graag. Sommige boekjes worden voorgelezen. Onze kinderen vinden het leuk dat ik zo’n hobby heb. Als er een nieuw boek is verschenen, gaan we met z’n allen uit eten om het te vieren.

Boeken

Boeken staan alfabetisch gesorteerd op auteursnaam.

Nieuwsbrief



    CAPTCHA code: